Related Posts with Thumbnails
SeLaMat DaTe Ke BLoG AmBo, SeMoGo TeRhiBuR DenGe BLoG Tok SeBeRapO Ni, MaGhi PloK DeH

::'Isyh tepi jalan::

Khamis, 5 Februari 2009

BISMILLAH..sahabat pembaca sekelian,setiap tempat mesti ada perbezaan..samada dari segi budaya, cara pemakaian, pemakanan dan sebagainya..erm..kalau kita bercakap soal di Mesir tentu banyak sekali perbezaan berbanding dengan Malaysia,satu contoh yang simple dan mudah dari segi pemakanan,gandung merupakan makanan asasi bagi orang mesir ni..erm,mungkin faktor ni kot yang banyak membantu tumbesaran rakyat Mesir..diorang memang bertubuh yang agak kasar dan sasa berbanding dengan orang Malaysia yang kebanyakannya tubuh yang bersaiz agak kecik sedikit..



Jikalau di perhatikan, menjadi rutin orang sini membeli 'iysh(nama roti arab) dengan banyaknya,erm maklumla memang makanan diorang,lagi pun harga 'isyh sangat murah dan amat berpatutan,kalau nak di banding dengan beras.Penjualan 'iysh ini secara meluas dan terbuka sehingga ada yang membuka kedai tak rasmi di tepi2 jalan raya,ini juga telah memudahkan kepada pembeli untuk mendapat roti 'isyh ini, tapi,dari segi kebersihantu, tidak terjaminla,maklum sendirila Bumi Ambia ini banyak debu,ade je debu2 yang tak bertanggungjawab hinggap kak roti 'isyh ni,agak berdebu jugakla, tapi arab tak peduli sangat pasal debu ni,diorang makan je..hehe..


Mungkin agak pelik kalau ada di Malaysia begini,kita mungkin hanya membeli di kedai,takpun pasar malam,tapi di sini,banyak tempat2 jualan yang ada..fenomena sebegini memang tidak pelik dan agak biasa di sini, kerana budaya hidup seperti ini memang sudah wujud sekelian lama..




2 comments:

wnsuriatih 9 Februari 2009 1:25 PG  

salam.owh ni ker roti y awk xsuke makn slalu 2.he,rsenyer mnis ker,kot2 die bt roti cmpor madu.kan2...

memang xlamer lg sy pggil awk pak arab lar.ssseessuuaii..

syekhulislam 9 Februari 2009 7:53 PG  

hhh..pembaca smue..roti ni mmg x sdak..keras mcm batu..x same ngn roti kak msia..klu msuk madu pown..die tetap x sdak..
masyi kida...

  © Free Blogger Templates Nightingale by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP