Related Posts with Thumbnails
SeLaMat DaTe Ke BLoG AmBo, SeMoGo TeRhiBuR DenGe BLoG Tok SeBeRapO Ni, MaGhi PloK DeH

::ape komen anda::

Jumaat, 27 Mac 2009



"Dan(Dia telah menciptakan)kuda,baghal dan keldai,agar kamu dapat menungganinya dan membuat perhiasan........."
surah: an-nahl ayat:8


Bismillah,berpandukan ayat di atas,Allah(saw) menjadikan binatang ternakan seperti kuda & himar sebagai haiwan tunggangan @ di jadikan perhiasan..hhm..kalau kuda memang tidak asing lagi di Malaysia,tapi kalau nak sebutkan pasal himar ini,agak pelik bagi Malaysia sana,maklumla himar memang tidak wujud di bumi Malaysia..

sebenarnya,kalau di sini, himar merupakan binatang tunggangan paling famous..hehe..kami di sini dah terbiasa dengan persekitaran masyarakat arab menunggang himar @ kereta himar.Memang seronok diorang tu,tanpa segan-silu pulaktu,lagipun,kereta himar tidak menggunakan petrol,ini dapat menjimatkan kos perbelanjaan.Sebagai contoh,perhatikanlah video klip di atas,memang lucu,tapi begitulah gambaran kehidupan masyarakat arab di snie...

perumpamaan yang Allah(saw) nukilkan dalam surah Al-jumaah,yang mana binatang himar tetap membawa barangan yang dipikulkan ke atasnya,walau berat sekalipun,binatang ini tetap akan membawanya,seolah-olah binatang ini merupakan binatang paling bodoh,ikut telunjuk tuannya sahaja,mungkin sebab mudah diperbodohkan inilah Himar menjadi binatang pilihan dan tunggangan yang utama masyarakat di sini kalau nak di bandingkan dengan binatang2 yang lain.....

(^.~)

2 comments:

H 28 Mac 2009 3:26 PG  

salam.
pada sy..tuan haiwan yg dlm clip tu yg bodoh.
pada2 la sket na letak bebanan tu..
kot ye pun x amik spm...xkan la xleh jd rasional.
haiwan tu kurus je..
letak la bebanan yg setimpal..
sy sedih tgk clip tu.

qaseh_qhadija 30 Mac 2009 8:50 PG  

emm..kalu tgk pd video 2 mmg amat mggelikan hati tp 2 la hakikat kat negara arb..kalu pkr blik mmg x ptut la tuan himar wat mcm 2...kot ye pn nak penuhkan muatan jgn la melampau sgt..kesian kat himar 2..kalu tgk pada konteks khidupan kt skrg ni jgn la tlalu bendul sgt..xbrp bgus..kna gak ada ketegasan & pdirian yg tsndiri yg blrh memandu kehidupan kt..mmg xdinafikan ketaatan himar pd setiap taklifan tg dberian bgus sgt tp jgn la sampai bgi2 skali...so meh kt fkr2 & muhasabah diri masing2

  © Free Blogger Templates Nightingale by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP