Related Posts with Thumbnails
SeLaMat DaTe Ke BLoG AmBo, SeMoGo TeRhiBuR DenGe BLoG Tok SeBeRapO Ni, MaGhi PloK DeH

::Ijazah Usbuu'aini::

Khamis, 29 Januari 2009

Alhamdulillah..Maahad kini ijazah usbuu'aini (bercuti 2 minggu)..terasa tenang di hati,boleh habis masa kak rumah dengan senang hati sikit..erm..sebenarnya,time tak cuti pown,kami dah cuti,maklumlah kehadiran ke Maahad bukannya wajib,sebabtu la tak ramai yang rajin ke kelas nie..Ana alhamdulillah boleh la slow2 istiqomah ke Maahad....kejap ade,kejap takda..
di masa cuti ni jugak,ade yang ambil peluang dan kesempatan untuk berjaulah(melancong)samada dalam negara @ luar negara..Persatuan sini pown,ade menganjur lawatan ke puncak BUKIT THURSINAI,tempat munajat Nabi Allah Musa Alaihisalam..di sana juga, kite berpeluang ziarah kubur para2 nabi dan ambia..erm,kalau berkesempatan dapat juga melihat matahari terbit dari barat di sana..tapi ana tak dapat ikut program jaulah ni,coz ade sebab yang tak dapat di elakkan..mungkin pada masa akan datang,Insya-Allah..
selain daripada pergi berjaulah ni,ade juga pelajar mengisi masa kosong ni dengan bertalaqqi bersama syeikh2 kak sini..samada talaqqi bacaan Hafs(biasa yang di amal di Malaysia) ataupun talaqqi Qiraat..lagi pun syeikh memang ramai kak sini..kalau nak talaqqi tu.lebih daripada boleh..cuma yang tiggalnya kite..nak @ tak nak..
yang rajin, akan dapat manfaat la..yang malas tu,boleh pikir2 sendiri la..kita semua ada akal pikiran yang waras dan boleh buat pertimbangan yang terbaik dalam menentukan arah tuju hidup kita...hehe..
Selamat Bercuti semua...
manfaatkanlah masa yang ade sebaiknya..:)

5 comments:

Tanpa Nama 31 Januari 2009 1:45 PG  

talaqqi 2 mcm mne erk??
ulang2 bce quran bg lgi lncar ker??
or phmkn maksud di sebalik ayat al-quran~??

syekhulislam 31 Januari 2009 6:37 PG  

erm..talaqqi adalah kita bace quran dgn syekh la..
phtu syekh akan tgor kslahan kita..
dri sgi tajwid/fasohah/makhraj dll....

wnsuriatih 31 Januari 2009 6:02 PTG  

syukran.owh cuti deh loni.epi olidey bln 1 n 2..bgus2 sertai progrm kt cne...

bergurula bnyk2 dgn pak syeikh yer,bleyh bw blik ilmu k mesia ajar rkyat2 kt cni plak...

semboyan_sabik 31 Januari 2009 9:34 PTG  

bau budu sikit pi weh.... :D

syekhulislam 31 Januari 2009 10:03 PTG  

talaqqi ni kte bce quran bersame syekh la..kire blaja dengn syekh..kita dok mengadap depan die..dan bce pe yg kite nk bce...
erm..klu ulng quran tu..nme nye Tasmi'(memperdengarkan hafalan kite pade syekh) cm bdak tahfiz la...

  © Free Blogger Templates Nightingale by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP