Related Posts with Thumbnails
SeLaMat DaTe Ke BLoG AmBo, SeMoGo TeRhiBuR DenGe BLoG Tok SeBeRapO Ni, MaGhi PloK DeH

::JaNgAn PeRcaYa aRaB::

Selasa, 20 Januari 2009

alhamdulllah...
erm,rse kenyang jugak akhirnye..
hari nie,kawan masak agak special la jugak..hehe..
ana tak mahu buang mase lagi..mase amat penting nie..
sekarang waktu rehat..
nak tenang fikiran sket,lpas blik dri kuliah...
harini mood kurang sket,spatutnye lepas kuliah,pegi talaqqi dengan syeikh,
tpi,kerana kurang sihat..ana ambil keputusan untuk terus balik terus ke rumah,
malas nak fikir bende lain,yang nampak hanye sebuah katil dan due biji bantak idaman tu je..
ana terus pulang..samapai dirumah terus menjatuhkan kepale kak bantal..
owh..nikmatnye,hanye Allah yang tau..
ALLAHU AKBAR! ALLAHU AKBAR!
azan berkumandang..alamak dah asar la..ana terus bangun dari tempat tidur dan terus berwudhuk untuk tunaikan
kewajipan solat fardhu asar secare berjemaah..erm..mujurlah masjid tak jauh dari rumah...
kalau tak..memang susahla nak istiqomah dalam berjemaah nie..
alhamdulillah,ana memang memperwajibkan pade diri untuk solat berjemaah di masjid 5 waktu sehari..
selepas ambik wudhuk..terus capai pintu keluar..owh tidak-tidak..kawan2 yang lain macam mne..
takkan nk biarkan je..xpe la..walau tak sempat takbiratul ula dengan tok imam..yang penting semue sahabat
dapat turut berjemaah di masjid nie..lpas tu,ana trus ke masjid...
alhamdullah..selesai jugak menunaikan kewajipan mengadap Allah...
selepas wirid dan zikir..ana ambil keputusan untuk tawaqquf(duduk) di masjid je la..mungkin bleh amik mase sket untuk
muraja'ah(mengulang) quran...ana terus capai mashhaf(quran)..erm,memang tak nak buang mase nie..
ambil mashhaf dan terus duduk di kursi yang ade kak masjid tu..


sungguh tenang rasenye..dapat bace KALAMULLAH(quran)..selepas beberapa ketike..datang seorang arab yang tak dikenali..
bagi salam., 'assalamualaikum,' ana jawab, waalaikummusalam..
tetiba dia datang duduk sebelah..ana terkejut,ape arab nie mau..
(nak pau aku ker)..erm..ana cube menempis perasaan buruktu..tak bek sangke buruk sesame muslim..ana terus muraja'ah..
Arabtu nampak macam keluh resah je..kesian la plak..
indaka musykilah ya sayyid??(kamu ade masalah ker) sape ana..
aiwah..yujad indak hatif??(kamu ade telefon)
die nak telefon kak saudare die..entahla,ana bukan knal pown die tu..
die terus tunjuk henset die..dan kte di hatif fasad!!(ni tepon rosak)..
erm..rupenye nak pimjam tepon..cakapla..bkan susah pown..
ana tanpe fikir panjang terus bagi je kak die..
pas tu, die buang simcard ana tu, dan masuk simcard die..
ana dah pikir pelik mase tu..
erm..xpe, takkan berlaku masalahnye..pujuk hati nie..


kring! kring!..
tefon berbunyi..arab terus cakapla..
mase tu..ana tak peduli kak die..
kowt die la..nak wat pe pown..suke hati die la..
yang pentng die gembire dpat hubungi sanak saudare die tu..
ana terusje muraja'ah,mse dah suntuk nie..nanti tak sempat nak khatam 2juz lepas asar nie..
tetibe..arab tu datang dekat ana..
die bilang, ade orng sedang tunggu die kak luar..so,nk keluar la katenye..
faddhol ya sayyid(pergi la pakcik),ana cakap kak die..sambil die terus keluar dengan
bawa henset tu sekali..die kate akan datng kejap lagi..
nak keluar kejap je...

setengah jam lagi..akan berkumandang azan,menandakan masuknye waktu magrib..
ana dah naik runsing dan risau..mne la si arab tu..tak datang2 lagi..
tunggu punye tunggu....HAMPES..memang tak datang sampai ke hari nie..
rupenye,ana dah terkena tipu kak arab tu..henset tu dah dicuri secara halus..
punye jahat arab tu...klau memang nakpun..mintak elok-elokla, bleh je nak bgi..
ini..curi!!!
memang teruk die nie..
ana cukup sedih pade hari tu...
dan mula membenci arab!!!
ARAB KLAU BEK,MEMANG BEK!!
KLU JAHAT,HANYA ALLAH YG TAU..
slps pristiwa agak pahit tu..ana lbih berhati-hati..jangan mudah percaye kak arab lagi..
diorang nak amik kesempatan dri kesempitan kite nie..
ana REDHOLA dengan kejahatan die..semoga ALLAH mengggantikan dengan yang lebih bek dari tu lagi, kepade ana..
dan semoga ALLAH membuke pintu hati oarg yang zalim nie...

4 comments:

Tanpa Nama 23 Januari 2009 9:16 PG  

assalamualaikum...
kih2...anis baca nk trgelak pown ada...tpi itu mungkin ada hikmahnya
insyaAllah....
'hidup tak selalunya indah...
langit tak selalu cerah'

hadapi setiap ujian dengan tabah...
latakhaufwalatahzan
innallahama'ana.....=)

Wan Abdul Ba'ith Izzuddin bin Wan Mustapa 24 Januari 2009 9:25 PG  

assalamualaikum..

kaifa haluk? lama tak dengar khabar?

arab mesir berbeza terus daripada arab jordan.arab jordan kurang menipu walaupun ada... boleh dikatakan kat sini aman la sebab perempuan kat sini boleh jalan sendirian pada malam hari tanpa risau akan mara bahaya..

barakallahu fiik

wassalam

abaios 24 Januari 2009 6:16 PTG  

Sabar sahabat Allah jua yang membalasnya... ;)

Nurul muslimaH 13 Februari 2009 5:45 PTG  

tingat cerita dlm novel ketika cinta bertasbih..
ada citer psl arab yg jahat nie..hmm

  © Free Blogger Templates Nightingale by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP