Related Posts with Thumbnails
SeLaMat DaTe Ke BLoG AmBo, SeMoGo TeRhiBuR DenGe BLoG Tok SeBeRapO Ni, MaGhi PloK DeH

KeLaPa & MuTiaRa

Isnin, 4 Januari 2010










Apabila kamu berkawan dgn lelaki,
ingatlah ada dua pilihan terbentang

Yang pertama...
kamu jadi seperti kelapa..mudah diperolehi,
diparut...diperah..
dan ambil santannya..lepas tu hampasannya dibuang..

Yang kedua..
kamu menjadi sebutir mutiara..berada di dasar lautan..
tersimpan rapi..bukan senang nak melihatnya..
apa lagi mendapatnya..hanya orang yang bertuah..
berusaha menyelami dasar lautan..dapat memperolehinya..
harganya mahal sekali..dan ia akan tersimpan selamanya..

jadi..kamu pilihlah samada hendak menjdi KELAPA ataupun MUTIARA...

di sebalik santan..menjadi penyedap makanan..diperah segala
kenikmatan..dengan mudah jatuh menjadi titisan...
akhirnya habis kari dimakan..pulut panggang sisa habis ditelan...
dan santan x jadi ingatan lagi..yang terasa lazat hnya kari dan pulut
panggang...org tak kenang jasa santan..

mutiara..tertanam di dasar laut yang paling dalam..
sukar andai mengharap jadi perhatian kerana dilapisi kulit yang keras...
menghadang..namun kiranya ditemui insan..akan menjadi permata hiasan...
terletak tinggi di cincin idaman..atau di leher nan jinjang...
atau di lengan menawan..makin lama mutiara tertanam...
makin tinggi nilainya...

OLEH ITU..TENTUKAN YG MANA SATU PILIHAN ANDA...

menjadi santan...mudah jadi perhatian..tpi hanya sebentar je..
kemudian hilang segala nikmat dan pujian..
menjadi mutiara..sukar ditemui..namun ia dihias indah berseri..
perawan..hilang ia..tangisan mengiringi berzaman...


nota: khas untuk kaum hawa yang mengerti

13 comments:

Frodo Baggins 4 Januari 2010 4:46 PTG  

menarik ...
santan dan mutiara ...

Farazila 5 Januari 2010 5:19 PG  

faham sesangatttt...

...suria... 5 Januari 2010 6:29 PG  

lama dah tak bacer blog ni...

semuanya msih harum.syukran hidup saya dah ade peningkatan sekarang...

to u,slamat berjuang di sna.

anna@badi 5 Januari 2010 11:33 PG  

mendalam sungguh artikel ini...
bagi kaum adam pula ya...
anda pasti mahu memilih mutiara kan?
tapi sayang...
kenapa juga si adam selalu juga memilih kelapa sebelum dia akhirnya memilih mutiara untuk kekal disisinya nanti?

ayuh...
sama2 kita semua fikirkan..
adam dan hawa...
sama2 perlu memainkan peranan...

chekgunurul 5 Januari 2010 12:51 PTG  

ada kebenarannya..mntak izin copy ya ^__^

bekas&bakal^pendidik 5 Januari 2010 2:59 PTG  

part n penulisan nye tetap sama, masih boleh dikenali

Ahmad Nordinie 5 Januari 2010 9:48 PTG  

syafee..
aku nak copy..?
bley x?

:: FaE-ZaH :: 6 Januari 2010 3:27 PTG  

muhasabah diri...

Nadiah Idris 7 Januari 2010 11:36 PG  

Nice article.. Mendalam sungguh maknanya.. InsyaAllah.. menjadi peringatn buat kita semua.. n kredit for u.. :)

aqmar 8 Januari 2010 7:52 PG  

mantap syeikh!!
=)

semestinya semua insan inginkan mutiara..bernilai,walaupun susah untuk diperoleh..namun, dalam misi pencarian mutiara..ramai juga yang memilih santan..dek kerana ceteknya ilmu dan tidak berpandangan jauh...akhirnya, insan2 ini hilang mutiara yg ingin dicari..

p/s: moga2 kita semua sentiasa dijalan Allah dalam menempuh pencarian mutiara yg diimpikan..

gadis keyel 8 Januari 2010 3:55 PTG  

Warh!!besh lar post neyh..
Mmg byk persoALAN ngan pengajaran pas bace article neyh..
bagi 5 bintang..
Eyh??x2..jayid jidan larh..
Ermm..mumtaz2..
sye bgi mumtaz tok post kali neyh!! YEAH!! :D

eyna_chan 12 Januari 2010 11:00 PG  

salam

lame xsinggah blog syekh..
pmbuka yg mnarik!

Islamic Author 12 Januari 2010 10:37 PTG  

salam. ya syeikh. mantop molep blog enta. 'SANTAN DAN MUTIARA' suatu
entri yg menarik. byk manfaat untuk para wanita muslimah. teruskan berblog untuk kemakmuran Islam di dunia.. thanks.. (=_=)

  © Free Blogger Templates Nightingale by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP