Related Posts with Thumbnails
SeLaMat DaTe Ke BLoG AmBo, SeMoGo TeRhiBuR DenGe BLoG Tok SeBeRapO Ni, MaGhi PloK DeH

sekarang bermula

Sabtu, 17 September 2011

Alhamdulilah, bersyukur ke hadrat ilahi kerana masih menyayangi dan berterusan mengasihi kita yang banyak lupa dan lalai kepada-Nya.

Rasanya tidak terlewat untuk saya mengucapkan jutaan tahniah kepada pelajar2 yang berjaya menjejak ke menara gading menyambung pengajian di peringkat sijil, diploma, ijazah dan sebagainya.

Berkemungkinan, pelajar yang baru sahaja memasuki first sem tahun ini, sedang menikmati minggu orientasi dan sedang di buli sepuasnya oleh senior2 yang sememangnya berdendam selepas mana menelan pengalaman pahit semasa mula2 menjejak ke universti suatu masa dahulu.

Namun, sedikit berbeza dengan saya, yang mana kini berada di second sem untuk pengajian Master di Medina Universiti. Jadual kuliah yang di jadualkan bermula 26 september ini, bakal menjadi suntikan semangat untuk diri ini, mengorek dan menggali ilmu sebanyak yang mungkin.

Selain itu juga, tugas yang berat adalah untuk mengekalkan kecermelangan dalam pelajaran yang di ambil. Kementenan pointer amat penting, kerana ia sedikit sebanyak akan menjejaskan karear pelajar sekiranya peratusan pointer menurun. Sebenarnya, pihak Universiti Madinah, telah menyediakan biasiswa penuh dalam bentuk tajaan yuran free bagi mana2 pelajar yang berdaftar dengan universiti ini.

Akan tetapi, pointer semestinya dijaga rapi, bagi memastikan biasiswa itu berterusan sehingga tamat pengajian. Pihak universiti telah mensyaratkan, bagi setiap pelajar yang berbiasiswa, mesti mencapai pointer, paling minima 3.0 dan keatas. Sekiranya pelajar tidak mencapai target yang telah di tetapkan, berkemungkinan besar, biasiswa akan ditarik balik.

Berbalik kepada pengajian sem lepas,alhamdulillah, dengan izin-Nya, saya memprolehi result yang agak baik, sekali gus melepasi tahap kuarantin biasiswa. Saya yakin, dengan pertolongan dari Allah, di samping usaha mentelaah dan membaca kitab adalah kunci utama kejayaan saya pada sem lepas.

Kini, saya memikul tugas yang agak berat untuk mengekalkan kecemerlangan untuk sem akan datang. Walaubagaimana berat sekali pom, dengan berbekal semangat , insya-Allah saya akan cuba yang terbaik untuk mengharungi pelbagai ujian dan cabaran pada masa depan. Harapan saya, kepada teman2 yang mengenali diri ini, sentiasa berdoa untuk kejayaan dan kecemerlangan saya dalam apa jua perkara yang saya usaha dan lakukan.


2 comments:

Ahmad Nordinie 17 September 2011 6:39 PTG  

alhamdulillah la..
aku xde pun orientasi ni
trus blaja je..
hihi

[ sYeKhuL IsLaM ] 17 September 2011 6:43 PTG  

hehe..bek jangan ade..nnti kesian, xpsai tua2 pom kene buli lgi..huhu

  © Free Blogger Templates Nightingale by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP